Wat is het verschil?

Wetenschappelijk (en wettelijk) is er geen verschil tussen Indica soorten en Sativa soorten; alle cannabisplanten worden gezien als Cannabis Sativa L. Er zijn wel veel praktische verschillen tussen Indica en Sativa. In het cannabis ‘spectrum’ is een veelvoud aan diverse groeipatronen, kwaliteiten en effecten te onderscheiden. De verschillen tussen indica en sativa komen voort uit de geweldige eigenschap van cannabis om zich aan haar omgeving aan te passen. Omdat alle soorten in de cannabisstamboom met elkaar te kruisen zijn (inclusief industriële hennep en Cannabis Ruderalis J.), zijn er plantkundigen die alle vormen van de plant tot een enkele polymorfe soort rekenen.

Waar komen Indica en Sativa vandaan?

Cannabis Indica L. De meeste Indica-soorten komen uit Centraal Azië en het Indiase subcontinent – Afghanistan, Pakistan, Noord-India, Tibet, Nepal, etc. Cannabis Sativa L. Sativa’s komen met name uit gebieden rondom de evenaar – Thailand, Zuid-India, Jamaica, Mexico, etc. Verschil tussen indica en sativa – uiterlijke kenmerken indica sativa

Uiterlijke verschillen

Indica’s zijn compact en breed, met dikke, zware en geurende toppen. Deze cannabisplanten maken met gelijke intervallen nodes aan langs de stengel, en deze knooppunten zijn de plaatsen waar bladeren, takken en bloemen (toppen) vormen. Onder dezelfde omstandigheden worden sativa’s groter dan indica’s. Sativa-toppen worden doorgaans ook groter dan die van indica omdat ze meegroeien met de stengel. Indica-toppen clusteren zich rond de nodes. Echter wegen sativa-toppen doorgaans minder dan indica-toppen, omdat ze niet zo compact zijn. De toppen van een sativa ruiken meestal ook minder intens, zowel tijdens het kweken als tijdens het drogen.

Bloeitijd verschillen

Indica’s bloeien sneller met een bloeitijd tussen de 45 en 60 dagen. Een groot verschil tussen indica’s en sativa’s is dat sativa’s meer tijd nodig hebben om af te bloeien. Zij hebben doorgaans 60 tot 90 dagen nodig. Sativa’s hebben wel minder tijd nodig in de groeifase, voorafgaand aan de bloei, terwijl een indica daar juist wat langer over doet. Dus de totale tijd die een sativa nodig heeft is ongeveer net zo lang als een indica, en soms zelfs iets minder wat betreft het aantal ‘lichturen’.

Verschil grootte

Zodra de bloeiperiode begint nemen Indica’s snel in hoogte toe, maar in normale omstandigheden is de toename in volume proportioneel. Van een indica mag men verwachten dat de vegetatieve hoogte tijdens de bloeifase met 50 tot 100% toeneemt. In tropische omgevingen zijn de dagen meestal relatief kort; het hele jaar door ongeveer 12 uur lang. Dus sativa’s zijn gewend om tegelijkertijd te groeien en te bloeien, in plaats van het duidelijke onderscheid tussen de groei- en bloeifase die indica’s laten zien. In kweekruimtes met een 12/12 lichtcyclus, groeien en bloeien sativa’s dus precies hetzelfde als in hun natuurlijke omgeving. Sativa’s nemen veel in hoogte toe zodra de bloeifase begint en ze blijven de hele periode in hoogte toenemen. Voor een sativa is het normaal dat de vegetatieve hoogte tijdens de bloeifase met 200 tot 300%, of zelfs meer, toeneemt

De verschillende effecten

Het effect van een indica wordt over het algemeen omschreven als ‘stone’, wat betekent dat het zich met name afspeelt in het lichaam. Indica’s kunnen fysieke sensaties zoals smaak, aanrakingen en geluid versterken. Het indica-effect staat bekend om haar fysieke en mentale ontspanning. Bij een hogere dosis kan een indica ook slaap opwekken. Ondanks hun lagere opbrengst qua gewicht en hun langere bloeiperiode, prefereren veel kwekers een sativa vanwege de ‘high’ die het voortbrengt. Deze high laat zich omschrijven als cerebraal, energiek, creatief en vrolijk. Het is minder overweldigend dan de stone van een indica. Het is minder waarschijnlijk dat de gebruiker slaperig wordt.

Menu